Συνταγές με λουκάνικα

Spetzofai

Σπετζοφάϊ

Υλικά για 5 άτομα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το λουκάνικο σε χονδρές ροδέλες και τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι.
Σε λίγο λάδι τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές. Μπορεί να σερβιριστεί και με μακαρόνια.


Gigantes

Γίγαντες

Υλικά για 5 άτομα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε νερό για να φουσκώσουν. Τους βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι. Αφού τους στραγγίξουμε, τους τοποθετούμε στο ταψί και ρίχνουμε το μαϊντανό, το χυμό ντομάτας, την πιπεριά και τα λουκάνικα. Αλατοπιπερώνουμε. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.


Patates me loukanika

Πατάτες με λουκάνικα

Υλικά για 5 άτομα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, προσθέτοντας το κρεμμύδι, τα λουκάνικα, τη φέτα και περιχύνουμε με τη ντομάτα. Αφού ανακατέψουμε λίγο, τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 280℃ για περίπου μισή ώρα.


Trahanas

Τραχανάς με λουκάνικα

Υλικά για 5 άτομα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τηγανίζουμε το λουκάνικο και το κρεμμύδι σε λίγο λάδι. Βράζουμε νερό και ρίχνουμε τον τραχανά προσθέτοντας λίγο λάδι. Αφού βράσει, ρίχνουμε το λουκάνικο και το κρεμμύδι και αφού πάρει δύο με τρείς βράσεις, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρεται ζεστός και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και φέτα σε κύβους.


Fasolia me kavteri piperia

Φασόλια με καυτερή πιπεριά και Λουκάνικα Στράκα

Υλικά για 4 μερίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αποβραδίς βάζουμε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα με νερὸ για να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, τις σκελίδες του σκόρδου και τα λουκάνικα (ἀφου τα τρυπήσουμε σε πολλὰ σημεία με ένα πηρούνι) και τα σωτάρουμε μερικά λεπτά. Βγάζουμε τα λουκάνικα απὸ το τηγάνι και προσθέτουμε τα τεμαχισμένα ντοματάκια. Ετοιμάζουμε μια σαλτσούλα και προσθέτουμε τα στραγγισμένα φασόλια και τα φύλλα του φασκόμηλου. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε και τα λουκάνικα και τελειώνουμε το βράσιμο. Προσθέτουμε αλάτι εάν χρειάζεται.

Η συνταγή παρουσιάστηκε από την Ελληνική Ακαδημία της Καυτερής Πιπεριάς (Ε.Α.Κ.Π). Αναφερόμενη στον Νικόλαο Στράκα και τα Λουκάνικα Στράκα δηλώνουν:

"Η Ελληνική Ακαδημία της Καυτερής Πιπεριάς(Ε.Α.Κ.Π.) έχει την τιμή να παρουσιάσει στους φίλους της έναν παλιό φίλο και επίλεκτο μέλος της, τον κ.Νίκο Στράκα. Ο Νίκος Στράκας είναι ο συνεχιστής της πατροπαράδοτης επιχείρησης Λουκάνικα Σταγιατών ή Λουκάνικα Στράκα επί το γνωστότερον. Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει "Η οικογένεια Στράκα, μαζὶ με άλλες πέντε οικογένειες από το 1850 είχαν δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στην βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου στο χωριο Σταγιάτες, στο Πήλιο, από ζώα που έφερναν ζωντανά κυρίως από την Μακεδονία. Τα έσφαζαν πίσω από την εκκλησία του χωριού και με αγνά υλικά έφτιαχναν τα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδος, με έναν εἰδικο τρόπο". Μερικές γενιές βολιωτών μεγάλωσαν τρώγοντας τα περίφημα Λουκάνικα Στράκα έχοντας υπ’όψιν τους ότι τα Λουκάνικα Στράκα γίνονται πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η νέα σειρά λουκάνικων με καυτερή πιπεριά εκτός των εντοπίων φίλων δημιούργησαν φίλους καὶ στην Γερμανία όπου εξάγονται με επιτυχία."