Η ιστορία των λουκάνικων Στράκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τη γευστική κληρονομιά του Πηλίου. Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Κορδάτο, η τέχνη της αλλαντοποιίας στις Σταγιάτες Πηλίου έχει τις ρίζες της ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Σταγιατιώτες λουκανικάδες ήταν ξακουστοί για την τέχνη τους, διαφυλάσσοντας και μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά της παρασκευής των αυθεντικών πηλιορείτικων λουκάνικων.
Η οικογένεια Στράκα έχει βαθιά παράδοση στην αλλαντοποιία, με παραγωγή λουκάνικων από το 1850 στις Σταγιάτες και από το 1948 στην καρδιά του Βόλου. Σήμερα, την επιχείρηση συνεχίζει με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση ο Νίκος Στράκας, πέμπτης γενιάς παραγωγός. Στο σύγχρονο αλλά απόλυτα παραδοσιακό εργαστήριό του, η αλλαντοποιία συναντά την καινοτομία, διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την αυθεντική γεύση και τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης.

Το χωριάτικο λουκάνικο Στράκα είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους που ανέπτυξαν την τέχνη της αλλαντοποιίας. Παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες και ξεχωρίζει για το μυστικό μείγμα μπαχαρικών που του χαρίζει τη μοναδική του γεύση. Η παραγωγή του ακολουθεί αυθεντικές μεθόδους, καθώς δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, αλλά στεγνώνει φυσικά στον ήλιο, όπως ακριβώς γινόταν παλιά. Τα χοιρινά έντερα που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης, προσδίδουν στο προϊόν μια πλούσια, μεστή γεύση που ξεχωρίζει.
Μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες της οικογένειας Στράκα είναι το ανάμεικτο λουκάνικο με ελληνικό βοδινό και χοιρινό. Το κρέας προέρχεται από επιλεγμένους παραγωγούς της Κατερίνης, του Διμηνίου, του Σέσκλου και της Λάρισας, διασφαλίζοντας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Αυτό το λουκάνικο είναι ιδανικό για το παραδοσιακό πηλιορείτικο σπεντζοφάι, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Βολιωτών.
